„Láska … nehledá svůj prospěch…“ 1. Korintským 13:5

Na jednom letním táboře probíhala diskuse o stvoření a jedno dítě se zeptalo: „Jestli má všechno nějaký smysl, proč tedy Bůh stvořil jedovatý břečťan?“ Druhé odpovědělo: „Protože ví, že jsou věci, od kterých bychom se měli držet dál!“
Jenže pokud máš o věcech pochybnosti a necháš se ovládat svou přirozeností, není snadné držet se dál. Připadá ti, že tě někdy manžel přivádí k šílenství? Možná ho přivádíš k šílenství i ty! Bible přikazuje: „Proto opustí muž svého otce i matku a přilne ke své ženě a stanou se jedním tělem“ (1. Mojžíšova 2:24). Všimni si slov „stanou se“. „Opustit“ je snadné, ale „stát se“ je obtížná věc. Vyžaduje to lásku, trpělivost, laskavost a tvrdou práci. Ježíš řekl: „Ať se vaše srdce nechvěje a neděsí!“ (Jan 14:27). Děláš to pro sebe! Nauč se pouštět věci a pracuj na rozvíjení ovoce Ducha ve svém životě.
„Pustit“ neznamená, že ti má být všechno jedno; znamená to jenom dovolit druhým, aby se učili svým vlastním způsobem a prostřednictvím svých vlastních zkušeností. Předpokládá to soustředit se na Ježíše, místo být posedlý chováním druhého člověka. „Stvoření opírající se o tebe chráníš pokojem, pokojem, neboť v tebe doufá“ (Izajáš 26:3). Zaměř své myšlenky na Boha, ne na druhé. „Pustit“ znamená „zajímat se“ místo „pečovat“. Znamená to vystoupit ze středu a nesnažit se ovlivňovat výsledek manipulací, posuzováním, neustálým rýpáním, nadáváním, hádáním se, kritizováním nebo usměrňováním. Znamená to procházet každým dnem s Boží pomocí a radovat se z každého okamžiku. Znamená to uvědomit si, že jediný člověk, kterého můžeš „změnit“, jsi ty sám. Znamená to méně se bát a víc důvěřovat. To je jediný způsob, jak být šťastný.