„Hle, jste v mých rukou jako hlína v rukou hrnčířových…“ Jeremjáš 18:6

Když zažíváme dobré časy, je snadné vidět, že děláme pokroky, ale v těžkých dobách máme sklon být přesvědčení, že vůbec žádné pokroky neděláme. Na bolest, ztrátu a nepřátelství reagujeme tak, že se zabýváme svými pocity namísto Boží věrností.
Musíš pochopit, že jak v dobách dobrých, tak i zlých jsi bezpečně v Božích rukou! „Hle, jste v mých rukou jako hlína v rukou hrnčířových…“ (Jeremjáš 18:6). Jsi nedokončený výrobek a zásadní věcí není tvoje situace nebo tvé pocity, ale hrnčířovo odhodlání dokončit to, co započal. „… ten, který ve vás začal dobré dílo, dovede je až do dne Ježíše Krista“ (Filipským 1:6). Když se „točíš na hrnčířově kruhu“, musíš mít na paměti dvě věci:
1) Hrnčíř má právo tě hníst tak, jak to uzná za vhodné. Nic mu nemůže zabránit v tom, aby z tebe udělal to, čím chce, aby ses stal. On je odborník na přeměnu hroudy hlíny v hodnotný a užitečný předmět. „Nemá snad hrnčíř hlínu ve své moci, aby z téže hmoty udělal … nádobu ke vznešeným účelům…“ (Římanům 9:21). Tvým úkolem je zůstat na kruhu a dovolit Bohu, aby z tebe udělal to, čím tě touží mít.
2) Hrnčíř má zvláštní plán s každou hroudou hlíny. Hrnčíř, ne hlína, určuje, jaký má být finální výrobek, stejně jako Duch svatý určuje tvoje místo a úlohu v těle Kristově (viz 1. Korintským 12:18). Takže zjisti, jaký je hrnčířův plán, a podřiď se mu!