„Neboť Bůh nám nedal ducha bázlivosti, nýbrž ducha síly, lásky a zdravé mysli.“        2. Timoteovi 1:7, přel. z angl.

Přemýšlíš, co to je ta „zdravá mysl“, o níž Bůh říká, že nám ji dal? Původní řecké slovo znamená „zdravý, rozumný, logický, střízlivý a uvážlivý“. Zahrnuje to takovéto vlastnosti:
1) Mít nad sebou kontrolu. To znamená, že nad tebou nemá kontrolu nikdo a nic kromě tebe samotného: ani lidé, ani okolnosti, impulsy, emoce či intelekt, a už vůbec ne strach. Vše zůstává neustále pod tvou kontrolou. Dokonce i ve chvíli, kdy čelíš problémům, které nemají žádné snadné řešení, zůstáváš zakotven v pravdě, jak je to určeno Bohem a jeho Slovem.
2) Umět rozlišovat. To znamená moudře rozlišovat mezi možnostmi. Znamená to rozlišovat mezi realitou a fantazií, dobrým a zlým, účinným a neúčinným, hodnotným a bezcenným. Je to schopnost, která ti umožňuje dělat správná rozhodnutí i v obtížných situacích.
3) Být zaměřený. To znamená mít schopnost se plně zaměřit na požadovaný cíl jako laserový paprsek. Jako jemně vyladěný přijímač můžeš minimalizovat zkreslení a odolávat konkurenčním zvukovým vlnám. Dokážeš omezit rušení, nejistotu a zmatek. Jakmile se jednou „zaměříš na úkol“, zdravá mysl ti pomůže soustředit energii, abys mohl v životě dodržet důležité priority.
4) Být systematický. To znamená používat rozumový proces, který pracuje s logikou příčiny a následku. Je zaměřený na pohyb z místa A do místa B, tedy do cíle, jehož máš dosáhnout, pomocí celé řady kroků, které přispívají k naplnění tvého záměru.
Jsi podivuhodně utvořen (viz Žalm 139:14). Bůh, jehož mysl tě stvořila, se odráží v mysli, kterou ti dal, abys ji používal. Teď, když víš, kdo jsi, jdi kupředu a zakoušej život v hojnosti (viz Jan 10:10).