„Měli pastvy do sytosti. Nasytili se a jejich srdce zpyšnělo, zapomněli na mě.“ Ozeáš 13:6

Pavel napsal: „Těm, kteří jsou bohatí v tomto věku, přikazuj, ať nejsou pyšní a nedoufají v nejisté bohatství, nýbrž v Boha, který nás štědře opatřuje vším, co potřebujeme; napomínej je, ať konají dobro a jsou bohatí v dobrých skutcích, štědří, dobročinní…“ (1. Timoteovi 6:17–18).
Jsi „bohatý v tomto věku“? Téměř polovina světa – víc než tři miliardy lidí – žije za méně než sedmdesát pět korun za den. Takže pokud máš příjem vyšší než sedmdesát pět korun denně, jsi ve srovnání s nimi bohatý. Ale prosperita přichází s varováním: nebuď arogantní. „Pýcha předchází pád, domýšlivost klopýtnutí“ (Přísloví 16:18). Skotský historik Thomas Carlyle napsal: „Protivenství někdy na člověka těžce dolehne. Ale na jednoho člověka, který ustojí prosperitu, existuje sto lidí, kteří ustojí protivenství.“
Bůh chce, aby ses radoval z věcí, aniž by ses stal jimi posedlý. Hromadění majetku může zastínit Boha, a nezáleží na tom, jak skrovný ten majetek je. Existuje předvídatelný vývoj od chudoby k pýše. Chudý člověk se modlí a pracuje. Bůh jej vyslyší a požehná mu. Tak pokorný člověk zbohatne a zapomene na Boha. Z věrného chudého člověka se stane pyšný bohatý člověk. Jak Bůh řekl ústy Ozeáše: „Měli pastvy do sytosti. Nasytili se a jejich srdce zpyšnělo, zapomněli na mě“ (Ozeáš 13:6). Jak se můžeš vyhnout této pasti? Pamatuj, že všechno, co vlastníš, pochází od Boha. On je zdrojem všeho, co budeš v budoucnosti potřebovat. Proto žij s vděčným srdcem a v úplné závislosti na něm.