„… kdo tě uhodí do pravé tváře, nastav mu i druhou…“ Matouš 5:39

Na negativní kritiku můžeš odpovědět dvojím způsobem. Pokud je oprávněná, pokorně ji přijmi a dovol, aby ti pomohla k růstu. Jestli oprávněná není, udělej to, co učil Ježíš: „Slyšeli jste, že bylo řečeno: ‚Oko za oko a zub za zub.‘ Já však vám pravím, abyste se zlým nejednali jako on s vámi; ale kdo tě uhodí do pravé tváře, nastav mu i druhou…“ (Matouš 5:38–39).
Někdy kritika druhých s tebou ve skutečnosti ani nemá nic společného. Oni se prostě cítí podvedeni životem a místo toho, aby převzali kontrolu nad touhami svého srdce, snaží se umlčet touhy druhých, stáhnout je do podobného zoufalství. Možná máš chuť se mstít, ukázat na jejich slabosti a selhání, ale Ježíš dává jiný příklad. Povolává k vyšší cestě: „Nikomu neodplácejte zlým za zlé. Vůči všem mějte na mysli jen dobré. Je-li možno, pokud to záleží na vás, žijte se všemi v pokoji“ (Římanům 12:17–18).
Co znamená nastavit druhou tvář? To znamená, že nedopustíš, aby se ti kritika dostala pod kůži. Prostě si ji vyslechni, poděkuj a ber ji s rezervou. Šetři si čas a energii pro ty, jimž důvěřuješ, kteří tě milují natolik, že ti řeknou pravdu, i když bolí. Kdosi řekl: „Kritikovi nic nedlužíš!“ Ba ne, dlužíš! Ježíš řekl: „… modlete se za ty, kdo vás pronásledují…“ (Matouš 5:44).