„A Hospodin mluvil s Mojžíšem tváří v tvář, jako když někdo mluví se svým přítelem.“    2. Mojžíšova 33:11

Kněží nejen slouží ve třech různých úrovních světla, ale také pracují ve třech úrovních důvěrného vztahu s Bohem. Skvělým příkladem toho byl Mojžíšův život.
Ve chvíli, kdy Bůh Mojžíše poprvé povolal, aby vedl izraelský národ, k němu hovořil prostřednictvím hořícího keře. Když se to stalo, Mojžíš řekl: „Zajdu se podívat na ten veliký úkaz…“ (2. Mojžíšova 3:3). Je zcela nepochybné, že Bůh je ochoten s námi mluvit. Skutečným problémem ale vždy je naše ochota „odchýlit se“, přerušit svůj plán a reagovat na to, co nám chce říci. Mohl by k tobě Bůh mluvit během komerční přestávky tvé oblíbené televizní show? Mohl, ale pravděpodobně to neudělá. On je král a chce, abychom při přicházení k němu dodržovali protokol, jaký popsal ve svém Slově.
Podruhé Bůh s Mojžíšem mluvil na hoře a dal mu desatero přikázání. Když to dělal, celá hora hořela a byla v kouři díky Boží přítomnosti (viz 2. Mojžíšova 20:18). Když se to stalo, lidé se chvěli a říkali Mojžíšovi: „Mluv s námi ty a budeme poslouchat. Bůh ať s námi nemluví, abychom nezemřeli“ (2. Mojžíšova 20:19). Takovéto okamžiky oddělují Božího muže a ženu od davu!
Nakonec se Mojžíš s Bohem sblížil natolik, že „… Hospodin mluvil s Mojžíšem tváří v tvář, jako když někdo mluví se svým přítelem“ (2. Mojžíšova 33:11). Představ si, že ti Bůh věnuje čas vyhrazený pro rozhovor tváří v tvář! Jaká výsada. To by mělo být touhou tvého srdce. Je to chvíle, kdy se setkáš s Bohem zblízka a osobně od něj uslyšíš, že jsi schopný zvládnout svůj úkol.