„Milostí Boží jsem to, co jsem…“ 1. Korintským 15:10

Zažil jsi úspěch? Přečti si tato Pavlova slova a vezmi si je k srdci: „Milostí Boží jsem to, co jsem…“ (1. Korintským 15:10). Každá dobrá věc, kterou teď máš nebo budeš mít někdy v budoucnu, pochází od Boha. Snaž se na to nikdy nezapomenout!
Můžeš říct: „Já jsem se ale kvůli tomu těžce namáhal! Copak si nezasloužím trochu uznání?“ Samozřejmě, že ano. V Bibli stojí: „Dávejte každému, co jste povinni … úctu, komu úctu; čest, komu čest“ (Římanům 13:7). Chvála, ač je velmi přirozená, může být na druhou stranu velmi opojná. Lidské tělo podléhá zvláštnímu chemickému vzorečku: poplácej někoho po zádech – a nafoukne se mu hlava! Kdosi řekl: „Chvála je jako parfém: když jej vypiješ, zabije tě!“ To je důvod, proč nám Pavel zanechal toto aktuální upozornění: „Kdo ti dal vyniknout? Máš něco, co bys nebyl dostal? A když jsi to dostal, proč se chlubíš, jako bys to nebyl dostal?“ (1. Korintským 4:7).
Král Nebúkadnesar se jednou nadmul pýchou a chlubil se: „Zdali není veliký tento Babylón, který jsem svou mocí a silou vybudoval…“ (Daniel 4:27). Bůh však srazil jeho pyšný vzlet a vzal mu jeho království; stal se z něj blázen a choval se jako zvířátko. Teprve když činil pokání a uznal, že Bůh je vládcem nade vším, vrátil mu Hospodin zdravý rozum i jeho království. Napravený, pokořený a osvícený poklekl a modlil se: „… pozdvihl jsem já, Nebúkadnesar, své oči k nebi a rozum se mi vrátil“ (Daniel 4:31). Chlubení se je určitou formou bláznovství. Nedělej to!