„… je čas … mlčet i čas mluvit…“ Kazatel 3:7

Bible často mluví o tom, abychom nekritizovali a nevynášeli soud. Jsou ale situace, kdy mlčení není „zlato“, kdy naopak nese smrt. Například:
1) Mlčení nese smrt, když je používáš jako pasivní, odvetný prostředek k vyjádření svého hněvu nebo nevole. Říká se tomu „emocionální manipulace“. Ježíš řekl: „Když tvůj bratr zhřeší, jdi a pokárej ho mezi čtyřma očima; dá-li si říci, získal jsi svého bratra“ (Matouš 18:15). Ježíš doporučuje velmi asertivní chování, když nám přikazuje, abychom se chopili iniciativy a sami oslovili „přestupníka“. Přestoupení je nedovolené překročení hranice a mnohokrát cítíme, že bylo ublíženo nám. Avšak než abychom přímo zašli za tím, kdo nám ublížil, a mluvili s ním o tom, uchýlíme se k uraženosti a mrzoutství. Ježíš říká: „To nedělej!“ Když o tom nebudeš mluvit, ten druhý si třeba neuvědomí, co udělal, a je pravděpodobné, že to příště zopakuje.
2) Mlčení nese smrt, když nebráníš někoho proti neoprávněné kritice nebo zlé pomluvě. Nepřipusť, aby tě strach z odmítnutí nebo z odcizení nechal mlčet, když druzí někoho pomlouvají, a aby jim zničení něčí pověsti prošlo bez postihu, zvlášť když víš, že pravda je jiná, než oni říkají.
3) Mlčení nese smrt, když má za následek nesprávné rozhodnutí. Je pravda, že mlčení může naznačovat souhlas. Modlitba zmizela z veřejných škol ve Spojených státech proto, že většina mlčela, místo aby se ozvala. Písmo říká: „… je čas … mlčet i čas mluvit…“ (Kazatel 3:7). Proto měj odvahu stát za svým přesvědčením a mluv!