„Neboť moudrost dává Hospodin, poznání i rozumnost pochází z jeho úst.“ Přísloví 2:6

Když Karen O’Connorová a její manžel navštěvovali manželský seminář o lásce a úctě, otevřelo jim to oči. Karen píše: „To, co jsem slyšela, zasáhlo moje srdce … Každé ráno jsem chystala vitamíny a předepsané léky pro svého manžela, přestože on znal svou běžnou rutinu lépe než já. Domnívala jsem se, že jestli si to nevezmu na starost, on to bude ignorovat nebo na to zapomene. „Navrhla“ jsem jídla, která by mu pomohla zhubnout, a vzala jsem si na starost vyhledávání některých faktů, které potřeboval k napsání svého projevu … Zatímco někteří považují toto jednání za pomoc, v mém případě to bylo ovládání … pokoušela jsem se řídit a směrovat svého manžela ve věcech, které byly jeho vlastní. Myslela jsem si, že to dělám lépe, proto jsem se vtírala.
Zde jsou příklady některých problémů, kterým manželské páry čelí, a způsoby, jak změnit naše reakce. Staré chování: odpovídání na otázky, které někdo položil partnerovi. Nové chování: být potichu zatímco tvůj partner odpovídá – a naučit se něčemu z jeho odpovědí. Staré chování: poskytování nevyžádané rady. Nové chování: naslouchání … důvěřuj svému partnerovi, že najde své vlastní řešení a podporuj jeho/její zjištění. Staré chování: vysvětlování partnerova pohledu na věc za něj. Nové chování: čekej a poslouchej jeho/její názor a podpoř ho/ji. Staré chování: rozhodování o financích bez konzultace partnera. Nové chování: předložení investičních možností a společné projednání.
Manželé i manželky přiznali, že se cítili zahanbeni, odsouzeni, sraženi a rozzlobení, když jejich partner zasáhl a odpověděl nebo rozhodl, aniž by se toho druhého zeptal. Každý potřebuje pomoc … ale zboření partnerových hranic a manipulování s výsledkem je něco jiného. Když máš obavy nebo si nejsi jistý, zda do něčeho vstoupit nebo zůstat stranou, modli se o vedení.“