„Kéž bys tedy dal svému služebníku srdce vnímavé, aby mohl soudit tvůj lid a dovedl rozlišovat mezi dobrem a zlem.“     1. Královská 3:9

Přemýšlel jsi někdy, proč Bůh učinil krále Šalomouna nejbohatším mužem své doby? Zde je odpověď: „Bůh mu řekl: ‚Protože jsi žádal o toto a nežádal jsi pro sebe ani dlouhý věk ani jsi nežádal bohatství, ba ani jsi nežádal bezživotí svých nepřátel, ale žádal jsi pro sebe rozumnost při soudním jednání, hle, učiním podle tvých slov. Dávám ti moudré a rozumné srdce, takže nikdo tobě podobný nebyl před tebou a ani po tobě nepovstane nikdo tobě podobný. A dávám ti i to, oč jsi nežádal, bohatství i slávu, tak aby nebyl nikdo tobě podobný mezi králi po všechny tvé dny…‘“ (1. Královská 3:11–13).
Než začneš Boha prosit o úspěch v materiální oblasti, pros ho o moudrost a porozumění. Když budeš mít tyto dvě kvality, Bůh ti může důvěřovat ve věci materiálního úspěchu, protože bude vědět, že peníze použiješ ve shodě s jeho vůlí a k jeho slávě.
Co přesně znamená porozumění? Je to celkový součet poznání a moudrosti! Je to schopnost chápat život tak jako Bůh, vidět v určitém člověku nebo v určité situaci totéž, co vidí on. Jinými slovy, porozumění je schopnost vidět Božíma očima, slyšet jeho ušima, myslet jeho myslí a cítit jeho srdcem. Jaká je odpověď na manželský konflikt? Porozumění! Jaká je odpověď na konflikt mezi rodičem a dospívajícím? Porozumění! „Počátek moudrosti je: Snaž se získat moudrost, za všechno své jmění získej rozumnost. Obklop se jí, vyvýší tě; oslaví tě, když ji obejmeš“ (Přísloví 4:7–8). Dnešní slovo pro tebe je – modli se za porozumění.