„Hospodin tě povede neustále…“ Izajáš 58:11

Jak můžeme tvrdit, že máme osobní vztah s Bohem, a zároveň říkat, že k nám Bůh nikdy nemluví? Být otevřený vůči Duchu svatému a přijímat jeho vedení je nevyhnutelnou součástí křesťanského života. Všichni se můžeme naučit, jak být citliví k hlasu Ducha. To není něco, co by bylo jen pro „významné lidi“ nebo pro ty, kdo jsou „duchovnější“ než ty. Bůh k tobě bude mluvit, pokud si uděláš čas mu naslouchat. John Ortberg napsal: „Mnohá dobrodružství křesťanského života spočívají v reagování na vedení Ducha svatého. Takové vedení se neomezuje jen na závažná rozhodnutí. Citlivost získáme především tím, že ji průběžně procvičujeme.“ Proto se David modlil: „Dej mi poznat svoje cesty, Hospodine, uč mě chodit po svých stezkách. Veď mě cestou své pravdy a vyučuj mě, vždyť jsi Bůh, má spása…“ (Žalm 25:4–5).
Richard Foster napsal: „V těchto dnech nebe a země čekají na špičkách, až se objeví duchem vedení a zmocnění lidé. Kdysi už to tu bylo a může se to stát znovu. Nedojde k tomu ale, dokud mezi námi nebude hlubší, silnější zkušenost s duchem Immanuela – Boha, který je s námi. Dokud nebudeme mít silné vědomí toho, že Ježíš přišel v moci Ducha, aby sám vedl svůj lid. Dokud nebudeme mít zkušenost s jeho vedením, které je jednoznačné a bezprostřední jako oblak, který vedl Izraelce ve dne, a oheň, který je vedl v noci.“
Takovou zkušenost můžeš prožít, když uvěříš zaslíbení: „Hospodin tě povede neustále…“ (Izajáš 58:11). Toto zaslíbení platí i pro tebe. Proto si ho zapamatuj, přivlastni si ho, žij podle něj a uvidíš, kam tě v nastávajícím roce dovede.