„Pak ho ďábel vezme na velmi vysokou horu…“ Matouš 4:8

Třetí pokušení proběhlo takto: „Pak ho ďábel vezme na velmi vysokou horu, ukáže mu všechna království světa i jejich slávu a řekne mu: ‚Toto všechno ti dám, padneš-li přede mnou a budeš se mi klanět.‘ Tu mu Ježíš odpoví: ‚Jdi z cesty, satane; neboť je psáno: Hospodinu, Bohu svému, se budeš klanět a jeho jediného uctívat‘“ (Matouš 4:8–10). Stručně řečeno, satan Ježíšovi řekl: „Když mi budeš sloužit, pomohu ti dostat se na vrchol.“
Pokud je tvou nejvyšší ambicí oslavit Boha, pak jsi veden Bohem. Jestli ale tvým nejvyšším cílem je oslavit sám sebe, jsi veden satanem. Satan bude apelovat na tvou pýchu, protože ta je podstatou jeho bytosti. Před pádem z druhého nejdůležitějšího místa v nebi měl takovéhle arogantní ambice: „Vystoupím na nebesa, vyvýším svůj trůn nad Boží hvězdy, zasednu na Hoře setkávání na nejzazším Severu. Vystoupím na posvátná návrší oblaků, s Nejvyšším se budu měřit“ (Izajáš 14:13–14).
Satan touží zaujmout Boží místo, Bůh mu to ale nedovolí. Dychtí po Božím trůnu, Bůh se ale nevzdává moci. Chce tě získat na svou stranu, Bůh tě ale nikdy nepustí. Pravda je, že ho nikdy nemůžeš porazit ze své vlastní síly, ale ty se o to ani nemusíš snažit. Stačí držet se Bible: „Přistupme tedy směle k trůnu milosti, abychom došli milosrdenství a nalezli milost a pomoc v pravý čas“ (Židům 4:16).