„Jsi-li Syn Boží, vrhni se dolů…“ Matouš 4:6

Podíváme se na druhý satanův útok: „Tu ho vezme ďábel do svatého města, postaví ho na vrcholek chrámu a řekne mu: ‚Jsi-li Syn Boží, vrhni se dolů; vždyť je psáno: Svým andělům dá příkaz a na ruce tě vezmou, abys nenarazil nohou na kámen!‘ Ježíš mu pravil: ‚Je také psáno: Nebudeš pokoušet Hospodina, Boha svého‘“ (Matouš 4:5–7). Všimni si, že satan bude nesprávně citovat Písmo. Takže když s ním bojuješ, musíš být schopen říct jako Ježíš: „Je psáno“. Ježíš porazil satana díky tomu, že správně používal Písmo; satan doufá, že ty toto tajemství nikdy neobjevíš. Proto se vyzbroj Božím slovem. Nabij svou pistoli Písmem a drž prst na spoušti.
Všimni si, kde se toto pokušení odehrávalo: v chrámě (v církvi)! „Jsi-li Syn Boží, vrhni se dolů…“ (Matouš 4:6). Ze všech míst právě v církvi na tebe satan bude nejvíce naléhat, abys zkoušel různé triky, snažil se na druhé zapůsobit svou službou a stavěl na odiv svou víru, upoutával na sebe pozornost svými dobrými skutky a manipulací si vybojoval prominentní pozici. Bůh tě povolal být služebníkem, ne hvězdou. Poklekni, nenaparuj se. „… ‚Bůh se staví proti pyšným, ale pokorným dává milost‘. Pokořte se tedy pod mocnou ruku Boží, aby vás povýšil v ustanovený čas“ (1. Petrova 5:5–6).
Když satan Ježíšovi řekl, aby skočil do Boží náruče, Ježíš to odmítl. Ne proto, že by ho Bůh nechytil, ale proto, že nepotřeboval nikomu nic dokazovat, a už vůbec ne satanovi. Stejně tak nepotřebuješ druhým nic dokazovat ani ty.