„Cestou do země kenaanské přišli do Cháranu a usadili se tam.“ 1. Mojžíšova 11:31

Běžíš k cíli, abys „získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši“ (viz Filipským 3:14), nebo ses usadil na cestě?
Bůh uzavřel s Abrahamem smlouvu, která dodnes ovlivňuje svět, i ten moderní. Méně známým faktem je, že o několik let dříve Abrahamův otec Terach vzal svou rodinu a vypravil se s ní do země kenaanské (viz 1. Mojžíšova 11:31), země hojnosti, do níž později Bůh povolal Abrahama. Terach ale do Kenaanu nikdy nedošel. „Cestou do země kenaanské přišli do Cháranu a usadili se tam“ (1. Mojžíšova 11:31). Není pochyb, že to nebylo pohodlné cestování – stovky kilometrů drsným terénem se stády, spoustou věcí, s dětmi a služebníky. Umíš si představit logistiku takové výpravy? Nezapomeň, že tehdy neexistovaly profesionální stěhovací firmy, které by zabalily a naložily tvé věci! Nakonec Terach rozhodl, že už nemohou jít dál, a usadili se tam, kde jim bylo dobře.
Jeden pastor dodal: „Říkám si, kolikrát děláme totéž? Máme velkou vizi – chceme vyniknout ve své kariéře, jako rodiče i v chození s Bohem. Začneme, ale pak se věci zkomplikují a k dosažení cíle nedojde tak rychle, jak jsme doufali. Možná pak podobně jako Abrahamův otec říkáme: ‚Usaďme se tady. Není to úplně to, co jsme chtěli, ale stačí to.‘ Nenech se chytit do pasti. Byli jsme stvořeni pro něco více, než je ‚stačí‘. Nespokoj se s trochou lásky a radosti, s trochou pokoje a spokojenosti nebo s trochou štěstí. Vytáhni kolíky, sbal stany, nalož své věci a vykroč dopředu. Rozšiř své obzory. Možná máš zpoždění, ale můžeš začít znovu.“