„… (Boží Duch) ten, který je ve vás, je větší než ten, který je ve světě.“ 1. Janova 4:4

Satan je padlý anděl, jemuž nestačilo uctívat Boha; chtěl obsadit jeho trůn. Andělé, stejně jako lidé, byli stvořeni, aby sloužili Bohu a uctívali ho. A byla jim dána svobodná vůle; jak jinak by mohli uctívat? Satan však řekl: „… s Nejvyšším se budu měřit“ (Izajáš 14:14). Proto jej Bůh vykázal z nebe: „Teď jsi svržen do podsvětí, do nejhlubší jámy!“ (Izajáš 14:15).
Satan se ale nezměnil. Je nyní stejně sebestředný, jako byl, a právě tak omezený, jako byl. Dokonce, i když měl ještě dobré srdce, byl níže podřízený Bohu. Bůh ví všechno, andělé vědí jen to, co jim Bůh zjeví. Bůh je všudypřítomný, andělé mohou být pouze na jednom místě. Bůh je všemohoucí, andělé mají jen tolik moci, kolik jim Bůh povolí. Takže satan je Bohu stále podřízený. A pokaždé, když se pokouší uspíšit svou věc, dopadne to tak, že uspíší věc Boží. Spisovatel a pastor Erwin Lutzer v knížce Nepřítel u ráje napsal: „Satan musí hrát různé role v závislosti na Božích záměrech. Musíme mít neustále na paměti, že on má strašlivou moc, nicméně vědomí toho, že ji může užívat pouze podle Božího uvážení, nám dává naději. Satan zkrátka nemá svobodu, aby mohl mezi lidmi páchat spoušť podle své libovůle.“
Satan nechce, abys to věděl. Chtěl by, abys jej považoval za nezávislou sílu s neomezenou mocí. Ale tak to není! A také by byl rád, kdybys nikdy nečetl tato slova: „… (Boží Duch) ten, který je ve vás, je větší než ten, který je ve světě“ (1. Janova 4:4).