„… Kristus miloval církev.“ Efezským 5:25, B21

Povím vám anekdotu o matce, která v neděli ráno budí svého syna: „Vstávej, přijdeš pozdě do církve!“ V odpověď uslyší: „Nechci tam jít. Nemám tam žádné kamarády, muzika nestojí za nic a kázání je nuda!“ Matka však na tom trvá: „Musíš tam jít – jsi přece pastor!“ Ale vážně, jaký je důvod proč chodit do církve? Protože: „… si Kristus zamiloval církev a sám se za ni obětoval, aby ji posvětil a očistil křtem vody a slovem; tak si on sám připravil církev slavnou, bez poskvrny, vrásky a čehokoli podobného, aby byla svatá a bezúhonná“ (Efezským 5:25-27). Pastor a emeritní rektor Taylorské univerzity Jay Kesler udává pět důvodů, proč navštěvovat církev:
1) Je to jediná organizace, která se stále ještě zabývá otázkami jako spása, smrt, soud, milost, záměr, nebe a peklo.
2) Dává lidskému životu hodnotu a důstojnost. Žijeme v sekulární kultuře, která přispívá k našemu pocitu vnitřní bezcennosti. Církev proti tomuto negativnímu poselství působí tím, že hlásá Boží lásku a přijetí.
3) Je morálním a duchovním kompasem. Společnost zrevidovala, zpochybnila a zamítla vše, co je absolutní, a vrhla se na všeobjímající relativismus. Ale církev pořád stojí na pevném základu Božího slova, které je nadčasové.
4) Setkáte se tam se soucitem, uzdravením a společenstvím. V církvi jsme si všichni rovni. Tam Boží Duch pracuje, aby nás jako věřící sjednotil a zaručil „rovný přístup k Otci“ (viz Efezským 2:18).
5) Na rozdíl od jiných institucí zde na zemi církev nejdéle motivuje k nepřetržitému, nesobeckému, zásadnímu a odvážnému úsilí ve věcech jako jsou misie, školy, nemocnice, potravinové banky, rehabilitační centra nebo sirotčince.
Proč chodit do církve? Protože Ježíš miluje církev – a stejně tak bys ji měl milovat i ty.