„… dílo, jež jsi mi svěřil, jsem vykonal.“ Jan 17:4, B21

Mravenec umírá doslova při díle. Aby bylo jasno, Bible nepropaguje workholismus, který je zdraví škodlivý a rozvrací rodiny. Příliš mnoho manželství, které podlehnou workoholickému trendu, se rozpadá, a příliš mnoho dětí vyrůstá s tím, že jejich rodiče na ně nikdy neměli čas. V Bibli však nikde nenajdeme novodobý koncept odchodu do důchodu. Ano, můžeš odejít ze zaměstnání, ale nikdy nemůžeš přestat pracovat. Dokud žiješ, vždycky je tu práce, kterou Bůh chce, abys udělal.
Harvardská univerzita provedla studii mezi některými svými absolventy. První skupinu zkoumaných tvořilo sto absolventů, kteří odešli do důchodu ve věku šedesáti pěti let, zatímco druhou skupinu tvořili ti, kteří pracovali až do sedmdesáti pěti let. V první skupině se věku sedmdesáti pěti let dožil jen jeden z osmi. Ve druhé skupině, která pokračovala v práci, se věku sedmdesáti pěti let dožilo sedm lidí z osmi. Vědci následně dospěli k závěru, že příliš časný odchod do důchodu může snižovat délku života.
Zastav se a zamysli se nad tři a půlletou Ježíšovou službou na zemi. Na konci Ježíš řekl: „… dílo, jež jsi mi svěřil, jsem vykonal“ (Jan 17:4, B21). Napadlo tě někdy, že spasení máme díky tomu, že se Ježíš osvědčil jako věrný dělník, který pracoval na svém úkolu, dokud dílo nedokončil? Znovu platí, že odpočinek, dovolená a odchod do důchodu jsou důstojnou a zaslouženou odměnou za život naplněný tvrdou prací. Ale pravdou také je, že dokud žiješ, Bůh pro tebe stále bude mít práci! A při jejím vykonávání nejenže najdeš radost a naplnění, ale také budeš žehnat těm, kdo jsou kolem tebe.