„Ten boj není váš, ale Boží.“ 2. Paralipomenon 20:15, B21

Za čtvrté, nauč se ve víře relaxovat. Všimni si, jak Bůh odpověděl na Jóšafatovu modlitbu: „Ten boj není váš, ale Boží“ (2. Paralipomenon 20:15, B21). Mnozí z nás se vyčerpávají, když se snaží bojovat Boží bitvy ve vlastní síle.
Když se staneme křesťany, toužíme v počátečním nadšení dobýt svět pro Ježíše a chceme vlastními silami zavést jeho království zde na zemi. To proto, že si neuvědomujeme, s čím je to spojeno. Poté, co jsme tvrdě pracovali ve vlastní síle, nastane realita. Nakonec se po čtyřech nešťastní plazíme zpátky, protože si myslíme, že jsme zklamali Boha. Ten nás ale ujišťuje: „Nezklamal jsi mne, protože jsi mne nenesl.“ Pravda je, že my neneseme Boha – on nese nás! My ho nemáme v rukou, on má v rukou nás! A říká nám, abychom odpočívali ve víře a nechali jej dělat práci skrze nás.
Pavel napsal: „Když jste přijali Krista Ježíše jako Pána, pak v něm také žijte“ (Koloským 2:6, B21). Jinými slovy, nezapomínej, jak jsi uvěřil: Bylo to díky prosté víře v dokonané dílo Kristovo. Tak i dále žij v prosté víře. Křesťanem ses nestal tím, že jsi usiloval o dokonalost a konal dobré skutky. Dobré skutky s tím neměly nic společného! Spasení je dar, je zdarma. Bůh nepotřebuje, abychom věci zvládali do detailů. Sám má vše pod kontrolou a po nás chce, abychom se uvolnili a nechali jej žít skrze nás. Vítězství v životě je dar od Boha! „Budiž vzdán dík Bohu, který nás stále vodí v triumfálním průvodu Kristově…“ (2. Korintským 2:14).