„Jóšafat … rozhodl se hledat Hospodina…“ 2. Paralipomenon 20:3, ČSP

Za třetí, přines své problémy k Pánu. Když byl Jóšafat uprostřed krize, čteme, že: „… rozhodl se hledat Hospodina a vyhlásil v celém Judsku půst“ (2. Paralipomenon 20:3, ČSP). Modlitba je často poslední věcí, na kterou myslíme. Proč? Protože si chceme své problémy řešit sami.
Jednou přišel diákon za pastorem a řekl: „Pastore, máme problém, který nedokážeme vyřešit. Zkusili jsme všechno, ale nic nefunguje.“ Pastor řekl: „Dobrá. Myslím, že jediné, co můžeme ještě udělat, je modlit se za to.“ Diákon odpověděl: „Pastore, opravdu to došlo tak daleko?“
Ale teď vážně. Když čelíš životním bitvám, měla by modlitba být tvým prvním řešením, ne posledním! A někdy, když samotná modlitba problém nevyřeší, tě Bůh povede k přidání dalšího kroku – půstu. Už jsi to někdy zkusil? Půst není něco mystického a tajemného, jde o soustředění se! Říkáš tím: „Pane, mohu se obejít bez jídla i jiných věcí, ale bez tebe ten problém nedokážu vyřešit. Takže místo jídla budu hledat tvou tvář, dokud nebudu mít odpověď.“ Pohan Kornélius se čtyři dni postil, modlil a prosil Boha o vedení. Výsledkem bylo, že Bůh do jeho domu poslal Petra, aby kázal evangelium pohanům, a tím změnil běh dějin (viz Skutky 10). Novozákonní církev se modlila, postila a prosila Boha o vedení, aby zjistila, koho jmenovat na místa vedoucích. Ve výsledku se zrodil jeden z nejdynamičtějších evangelizačních týmů všech dob, Pavel a Barnabáš (viz Skutky 13:2-3). Když se budeš za svůj problém postit a modlit dostatečně vážně, Bůh ti ukáže řešení.