„Cvičení těla je užitečné… “ 1. Timoteovi 4:8

Když dosáhneš čtyřicítky, padesátky, šedesátky, začneš mít sklony spíš k sedavému způsobu života. Jedna žena učinila celoživotní závazek, že se nezpotí. Její známý zavtipkoval, že jediným důvodem, proč běhat, je, aby na jejím pohřbu lépe vypadal. Jistý řidič si dal na nárazník nálepku: „Táhnu padesátku, a to už je samo o sobě dost cvičení.“ Bible říká: „Cvičení těla je užitečné pro málo věcí, avšak zbožnost je užitečná pro všechno a má zaslíbení pro život nynější i budoucí“ (1. Timoteovi 4:8). Znamená to, že péče o tělo není důležitá? Ne, znamená to, že musíš žít vyváženě! Jaký má smysl usilovně si pěstovat ctnosti světce, jestli předčasně zemřeš na kornatění tepen?
Možná namítneš, že nerad běháš nebo zvedáš činky. Pak tu pro tebe je dobrá zpráva: Nedávný lékařský výzkum zjistil, že pokud denně strávíš tři čtvrtě hodiny domácími pracemi jako například sekáním trávníku, budeš žít déle než neaktivní lidé. Když přidáš pár kliků a nějaké sedy lehy, bude to ještě lepší, nutné to ale není. Jestli nezvládneš udržovat své auto, nemáš právo obviňovat výrobce. A pokud nedokážeš udržovat své tělo, které je chrámem Ducha svatého, nemáš právo obviňovat Boha.
Možná říkáš, že věříš v Boží uzdravení. Ano, Bůh ti ho ve svém Slově zaslibuje (viz Jakub 5:14-15). Očekává ale, že budeš používat jak víru, tak i rozum. Takže odlož televizní ovladač, vstaň z gauče a pusť se do domácího úklidu nebo oprav. Nejenže to u vás doma bude vypadat lépe, ale pravděpodobně také budeš déle žít.