„Izák miloval Ezaua … kdežto Rebeka milovala Jákoba.“ 1. Mojžíšova 25:28

Sourozenecké soupeření v rodině je normální, a zvládat ho vyžaduje citlivost a moudrost. Izákovi a Rebece bohužel tyto dvě vlastnosti chyběly. „Izák miloval Ezaua, protože z lovu měl co do úst, kdežto Rebeka milovala Jákoba“ (1. Mojžíšova 25:28). Josefovy problémy začaly slovy: „Izrael Josefa miloval ze všech svých synů nejvíce; vždyť to byl syn jeho stáří. Proto mu udělal pestře tkanou suknici“ (1. Mojžíšova 37:3).
Ve vaší rodině to tak ale být nemusí. Není ani nutné ani zdravé dovolovat dětem, aby na sebe útočily a dělaly život lidem kolem sebe nesnesitelným. Možná nedokážeš jejich vztah zcela harmonizovat, ale dodržováním nestrannosti můžeš alespoň zabránit tomu, aby se zhoršovala jejich přirozená vzájemná žárlivost. Děti odjakživa žárlí na úspěchy sourozenců a bojují o pozornost rodičů. Musíš proto být opatrný, aby ses vyhnul bezděčným poznámkám, které upřednostňují jedno dítě před druhým, a to zvláště v těchto třech oblastech:
1) Fyzická přitažlivost. 
2) Inteligence. 
3) Dovednosti a sportovní schopnosti.
To jsou tři obnažené nervy, na nichž visí sebevědomí. Jestliže mluvíš o děvčátku jako o „své krásné dcerušce“ nebo o synovi jako o „svém chytrém klukovi“, můžeš vyvolat zuřivé emoce u druhých dětí, které si připadají ošklivé a hloupé. Pokud dokážeš být v těchto oblastech citlivý, sníží to rozpory mezi vašimi dětmi a vytvoří to harmoničtější ovzduší pro každého člena rodiny. Pavel řekl Timoteovi: „Zapřísahám tě … abys takto postupoval bez předpojatosti a nikomu nestranil“ (1. Timoteovi 5:21). To byla „pravidla církve“, jsou to ale i domácí pravidla!