„To všechno působí jeden a týž Duch, který uděluje každému zvláštní dar, jak sám chce.“    1. Korintským 12:11

Bible říká: „Jsou rozdílná obdarování, ale tentýž Duch…“ (1. Korintským 12:4). Slovo „charisma“ (dar) pochází z hebrejského slova „charis“, což doslova znamená milost. To znamená, že duchovní dar si nemůžeš vydělat, vypracovat, získat pro něj kvalifikaci nebo si ho zasloužit. Duch svatý jej dává každému z nás, „jak sám chce“. Není to něco, co bys získal studiem, praxí nebo dědictvím. Nejsou to vysoce rozvinuté přirozené talenty. Jsou to nadpřirozené vlohy, které tě uschopňují uskutečňovat Boží vůli Božím způsobem. A Boží způsob nikdy neobjevíš, dokud si neuvědomíš, že Bohu nemáš sloužit tak, že čerpáš ze svých vlastních schopností, ale tím, že spoléháš na vnitřní sílu jeho Ducha.
V jistém smyslu jsi jako rukavice a Duch svatý je tím, kdo tu rukavici vyplňuje, hýbe s ní a dosahuje její pomocí, čeho je třeba dosáhnout. Jeden mladý pastor jednou řekl staršímu pastorovi: „Odrazuje mě, že Bůh ode mě očekává jen to nejlepší, ale i když se opravdu snažím, nedokážu mu to vždycky dát.“ Starší pastor mu odpověděl: „Synu, Bůh od tebe neočekává nic než selhání!“ Potom dodal: „Dal ti ale Ducha svatého, abys selhat nemusel.“
Ježíš řekl svým učedníkům: „Kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese hojné ovoce; neboť beze mne nemůžete činit nic“ (Jan 15:5). Tajemství úspěchu není jen v aktivitě, ale v přebývání v Pánu! Tvým úkolem je učit se Božím cestám a spoléhat na Boží moc.