„… a vytrvejme v běhu, jak je nám uloženo…“ Židům 12:1

Jeden příběh vypráví o cestovateli, který se na své cestě potkal s guruem a zeptal se ho, kudy vede cesta k úspěchu. Vousatý mudrc nepromluvil, jenom ukázal na místo v dálce. Muž, nadšený vidinou rychlého a snadného úspěchu, rychle vyrazil příslušným směrem. Rána! Upadl! Kulhal zpátky, pohmožděný a udivený. Myslel si, že zprávu předtím špatně pochopil, tak svou otázku zopakoval. A filosof znovu tiše ukázal stejným směrem. Cestovatel tedy vyrazil znovu. Rána byla tentokrát ohlušující. Plazil se zpátky zakrvácený a polámaný a rozlíceně zakřičel na gurua: „Ptal jsem se, kudy se dostanu k úspěchu! Následoval jsem směr, který jsi označil, a všechno, čeho jsem dosáhl, byla rána! Už mi nic neukazuj, mluv!“ Teprve teď mudrc promluvil. „Úspěch je tímto směrem, ale je o něco dál, až za tou ranou.“
Každý z nás takovou „ránu“ zakusil. Neexistuje způsob, jak se jí vyhnout. Rozdíl je v tom, co po té ráně uděláme. Vytrvalost pokaždé zvítězí. Bible říká: „… a vytrvejme v běhu, jak je nám uloženo…“ (Židům 12:1). Vrcholový závodník Rick Mears prý prohlásil: „Jestli chceš skončit první, musíš nejprve doběhnout.“ Takže pokud jsi upadl, znovu vstaň a pokračuj.
Americký pedagog Hamilton Holt řekl: „Nic, co stojí za to, nepřichází snadno. Poloviční úsilí nepřináší poloviční výsledky, nepřináší totiž žádné výsledky. Práce, vytrvalá a tvrdá práce je jedinou cestou k dosažení trvalého výsledku.“ Dnešní slovo pro tebe tedy je – vytrvej a vyhraješ.