„Jděte v Kristových šlépějích.“ 1. Petrova 2:21, přel. z angl.

Někdejší kaplan Senátu USA Richard C. Halverson řekl: „Chceš být vítězem? Soupeř sám se sebou, ne s někým druhým. Že jsi předběhl svého soupeře, ještě neznamená, že jsi předvedl svůj nejlepší závod. Můžeš zvítězit nad jiným, a přesto nenaplnit svůj potenciál. Jestli chceš být nejlepší, musíš bojovat sám se sebou. To je tvůj největší životní zápas. Kdo přemůže sám sebe, je vítězem, ať už utrpí jakoukoli ztrátu. Kdo prohraje bitvu sám se sebou, je poražený, i kdyby jeho jiná vítězství byla sebevětší. Alexandr Veliký dobyl svět, a přitom proklínal nedostatek vlastního sebeovládání.
Vítězství nad jinými může být ve skutečnosti tím, co vítězi brání přemoci sebe samého. Probouzí v něm pýchu, aroganci, nezávislost, nerozvážnost a někdy krutost. Jinak řečeno, nezáleží na tom, co se ti přihodí, ale na tom, jak se s tím vypořádáš. Kdo přestane duchovně růst, protože si myslí, že zná Písmo lépe než jiní nebo že je ve službě úspěšnější, má ještě daleko k tomu, co pro něj Bůh naplánoval.“
Možná vypadáš v porovnání s jinými dobře, Božím plánem ale je vypěstovat v tobě charakterové kvality Krista. „Jste povoláni k takovému způsobu života, jaký žil Kristus. Vytrpěl vše, co ho postihlo, abyste věděli, že je to možné, a … jak je možné toho krok za krokem dosáhnout. Nikdy neudělal nic špatného, nikdy neřekl nic zlého. Spílali mu všemi nadávkami, jaké kdy kdo sepsal, ale on na to nic neodpověděl. Trpěl mlčky, pokojně nechal Boha, aby dal vše do pořádku“ (1. Petrova 2:21-23, přel. z angl.).