„… bylo shledáno, že jsi osvícený a zběhlý v mimořádné moudrosti.“ Daniel 5:14

Přestože Daniel žil v zajetí, odmítl se spokojit s průměrností. To upoutalo pozornost babylónského krále, který řekl: „Slyšel jsem o tobě, že je v tobě duch bohů a že bylo shledáno, že jsi osvícený a zběhlý v mimořádné moudrosti“ (Daniel 5:14). Jaký životopis. Jaká reputace. A jaké pokárání pro ty, kdo se chtějí „smířit s průměrem“. Bible říká: „Vidíš člověka zběhlého v jeho práci? Bude sloužit králům, nebude sloužit obyčejným lidem“ (Přísloví 22:29, ČSP). Jestliže se chceš v životě posunovat vpřed a chceš, aby si tě druzí všimli, musíš studovat, růst a upevňovat své dovednosti.
Otázka zní: Jaký máš postoj ke své práci, vztahům a obecně k životu? Spokojíš se s průměrem? Pokud ano, zkus si představit, jak by ses cítil, kdyby lidé, kteří ti slouží, měli přístup „to stačí“. Co kdyby ti číšník naservíroval studené jídlo a nápoj ve špinavé sklenici? Myslíš, že by sis stěžoval? Pokud ano, tak si představ, že nějak tak se cítí lidé, když jim předáváš špatně odvedenou práci s přístupem „takhle to stačí“. Říká se, že „dokonalost je sama o sobě odměnou“. Za výborně odvedenou práci budeš oceněn. Tou největší odměnou ti ale bude vědomí, že jsi práci udělal nejlépe, jak jsi schopen.
Aristoteles řekl: „Jsme tím, co opakovaně děláme. Dokonalost tedy není skutek, ale zvyk.“ Všímej si životů lidí, kteří vynikají ve svých oborech. Zkoumej jejich návyky a uč se od nich. Poznej jejich charakterové vlastnosti a snaž se je u sebe rozvíjet. Sečteno a podtrženo: Pouze pokud jsi udělal maximum, můžeš důvěřovat Bohu, že on udělá zbytek.