„Dnešní den je svatý…“ Nehemjáš 8:9

Anglický výraz pro svátek – holiday – pochází ze staroanglického slova haligdæg, které znamená „svatý den“. Když tedy Nehemjáš oznámil: „Dnešní den je svatý…“ (Nehemjáš 8:9), vyhlásil tím oslavu, čas určený k tomu, aby „jedli a pili před Hospodinem“ (viz 1. Paralipomenon 29:22).
Dnes se synonymem Vánoc staly nestřídmost a přehnané utrácení, proto křesťané váhají, zda je mají slavit. Jack Hayford napsal: „Často to pochází od těch, kteří se nově připojili k našemu obecenství a dovolili si – možná poprvé – vstoupit do zázraku a plnosti vánoční radosti a oslav. Vánoce jsou více než ‚veselé‘. Jsou mocné. Oslava, to je neomezená radost, dary z lásky, smích, stromky a ozdoby, koledy a zvonky. To vše má vnitřní potenciál moci. Nezbytným faktorem je přítomnost Ducha svatého. Když ten je přítomen, pak vánoční výzdoba může přinášet požehnání, sílu, zdraví a obnovu. Pokud tam Duch svatý není, vyznívají koledy naprázdno. Pozdravy, přání a úsměvy jsou jen povrchní – jako pozlátko nalepené na ploché pohlednici. Světla a ozdoby mohou zanechat v srdci větší pocit prázdnoty než kdy jindy. Ale kde je Duch svatý, tam je moc změnit zakořeněné zvyky, které přetvářejí zášť chladných srdcí i očekávání a pozvedají životy lidí ze stínu.
Dovol Duchu svatému, aby k vám letos o Vánocích přišel. Pozvi ho, ať vstoupí do tvého života. A pak sám vstup do nejlepších příležitostí tohoto období, aby ses mohl hřát v celém tom zázraku. Oslov lidi ve svém okolí, povzbuzuj, žehnej, pečuj, obdarovávej, navštěvuj, zvi, povídej si a povzbuzuj lidská srdce, kdekoli můžeš. Než přijde Nový rok, zjistíš, že Vánoce jsou něco úžasného, ba dokonce zázračného a mocného.“