„Hospodin pravil: ‚Hle, u mne je místo…‘“ 2. Mojžíšova 33:21

Bůh řekl Mojžíšovi: „Všechna má dobrota přejde před tebou…“ (2. Mojžíšova 33:19). Aby však viděl naplnění tohoto slibu, musel Mojžíš stát na správném místě. Proto Bůh řekl: „Hle, u mne je místo…“ (2. Mojžíšova 33:21). Když budeš na místě, které ti Bůh určil, můžeš se domáhat jeho zaslíbení: „Nechám před tebou projít všechnu svou dobrotu…“ (2. Mojžíšova 33:19, B21). Proč marnotratný syn opustil otcovský dům, když tam měl vše, co potřeboval? Protože:
1) Chtěl požehnání svého otce, ale ne jeho autoritu. Ježíš řekl: „Proč mi říkáte: ‚Pane, Pane,‘ když neděláte, co říkám?“ (Lukáš 6:46, B21). Opravdu, proč? Peter Marshall, bývalý kaplan senátu USA, se jednou modlil: „Pane, pomoz nám uskutečnit to, čemu tleskáme.“
2) Požehnání svého otce považoval za samozřejmost. Bůh varoval Izraelce: „… měj se na pozoru, abys nezapomněl na Hospodina, který tě vyvedl z … otroctví“ (5. Mojžíšova 6:12, B21). Když překročili řeku Jordán, řekl jim, aby vzali dvanáct kamenů, jeden za každý izraelský kmen, a postavili památník. Proč? Aby jim připomínal smlouvu, kterou s nimi uzavřel, a to, kým jsou oni a kdo je on.
3) Nevěděl, jaké nebezpečí na něj čeká. Skončil u prasat. Proto pochop, že cesta, která tě odvádí od Boha, může začínat potěšením, vždycky ale skončí bolestí. Zeptej se těch, kdo tím prošli. Potvrdí ti: „Nechoď tam!“ Žij podle slov Písma: „Ve skrýši Nejvyššího kdo přebývá, ve stínu Všemohoucího bude spočívat“ (Žalm 91:1, B21). Zůstaň na místě určeném pro Boží požehnání.