„… vytesali si … cisterny rozpukané, jež vodu neudrží.“ Jeremjáš 2:13

Pojďme se na chvíli zastavit a pokusme se pochopit důvody své nespokojenosti:
1) Hledáme štěstí na nesprávných místech. Bůh řekl: „Dvojí zlo spáchal můj lid: Opustili mne, zdroj živých vod, a vytesali si cisterny, cisterny rozpukané, jež vodu neudrží“ (Jeremjáš 2:13). Máš v sobě prázdnotu, kterou může naplnit jedině Bůh; a on to udělá, pokud jej pozveš dál.
2) Selháváme ve službě jiným. Naše jednání s druhými lidmi je často odrazem toho, jak vnímáme sami sebe. Filosof a básník Eric Hoffer řekl: „Je pozoruhodné, že své bližní skutečně milujeme tak jako sebe – děláme jim to, co sami sobě. Jestliže sami sebe nenávidíme, nenávidíme i druhé. Pokud tolerujeme sami sebe, jsme tolerantní vůči druhým. Když odpouštíme sami sobě, odpouštíme i ostatním. Pokud jsme připraveni obětovat sami sebe, jsme připraveni obětovat i jiné. Kořenem problémů, které trápí náš svět, není jen sebeláska, ale i sebenenávist.“
3) Srovnáváme se s druhými. Pavel napsal: „Radujte se s radujícími…“ (Římanům 12:15). Jestliže nelibě neseš úspěchy nebo požehnání někoho jiného, odtéká z tvého života radost jako nějakým sítem. Bible říká: „Jsme jako různé části lidského těla. Každá část nabývá významu v rámci těla jako celku, ne jinak… Jakmile tedy zjistíme, že jsme utvořeni tak, abychom zapadli do všech těch skvěle utvořených a úžasně fungujících částí Kristova těla, tak prostě pojďme dál a buďme tím, k čemu jsme byli stvořeni, a nesrovnávejme se pyšně s jinými … ani se nesnažme být něčím, čím nejsme“ (Římanům 12:4-5, přel. z angl.).