„Pečlivě střež své myšlenky…“ Přísloví 4:23, přel. z angl.

V každodenním životě můžeš jednat buď podle neměnných zásad Božího slova, nebo podle svých stále se měnících pocitů. Když žiješ podle Božího slova, máš stabilitu. Život podle pocitů je jako jízda na horské dráze, jeden den jsi nahoře, druhý zase dole. Bůh tě chce přivést k emocionální zralosti, ty s ním ale musíš spolupracovat. Vyžaduje to každodenní akt tvé vůle, kdy se musíš rozhodnout dělat věci Božím způsobem, ne svým vlastním. A jakmile se ti to stane zvykem, zjistíš, že je život příjemnější.
Zamysli se – určitě nedovolíš každému, kdo zaklepe na tvé dveře, aby vstoupil a cítil se u tebe jako doma! Proč bys tedy měl dovolit každé emoci, která se v tobě vynoří, aby diktovala směr tvého dne nebo rozhodovala o tvých reakcích?
„Pečlivě střež své myšlenky, protože ty jsou zdrojem pravého života“ (Přísloví 4:23, přel. z angl.). Je to tvé myšlení, co vytváří tvé pocity, ne naopak! Proto Pavel napsal: „Uvádíme do poddanství každou mysl, aby byla poslušna Krista…“ (2. Korintským 10:5). Jinými slovy, pokud některá myšlenka není v souladu s Božím slovem, nedopřávej jí sluchu ani hlasu. „… žijeme přece z víry, ne z toho, co vidíme“ (2. Korintským 5:7). Může tě to překvapit, ale i když jsi křesťan, nebudeš vždy cítit Boží přítomnost. Po vzkříšení se Ježíš ukázal dvěma svým učedníkům na cestě do Emaus, a oni ho nepoznali. Proč? Protože je zaměstnávaly jejich pocity! Jak je těch negativních emocí zbavil? „… vykládal jim to, co se na něho vztahovalo ve všech částech Písma“ (Lukáš 24:27). Sečteno a podtrženo, musíš se nechat vést pouze Božím slovem.