„Ovoce Božího Ducha však je … pokoj…“ Galatským 5:22

Naší první reakcí na konflikty a problémy jsou často panika a úzkost. V prvních chvílích se zdá nemožné rozhodnout se pro pokoj. Tvé podvědomí šeptá: „Jestli tě to skutečně zajímá, měl bys mít obavy.“ Ale zkušený pastorační poradce napsal: „Nepropadej panice! Ať jsou situace nebo okolnosti jakékoli, většinou máme chvilku, abychom se zhluboka nadechli a nechali svým tělem i myslí proudit pokoj. Panika je náš nepřítel, nikoli pomocník.“
Úzkost pouze zvětší problém a dá mu nad tebou moc. Nejlepší cestou k vyřešení problému je vždy pokoj. Strach a úzkost blokují řešení, odpovědi vyplynou mnohem snáze a přirozeně z pokoje v mysli. A Boží pokoj je vždy dostupný, pokud se rozhodneš ho využít. Pavel napsal: „Ovoce Božího Ducha však je … pokoj… “ (Galatským 5:22). Vzepři se negativním emocím a nedovol, aby rozhodovaly o tvé reakci. Ježíš řekl: „Odkazuji vám pokoj, svůj pokoj vám dávám; já dávám jinak, než jak dává svět. Nermuťte se v srdcích a nemějte strach“ (Jan 14:27, B21). To znamená, že máš možnost rozhodnout se mezi pokojem a vnitřním konfliktem.
Ježíš v tomto verši říká, že nám odkazuje svůj pokoj (viz Jan 14:27, B21). Slovo odkazovat se vztahuje k závěti. Když někdo zemře, zanechá svůj nejcennější majetek těm, které miloval. Ale to, že nám Ježíš zanechal svůj pokoj, ještě neznamená, že v nás tento pokoj bude automaticky vládnout. Navíc, když přijdeme o pokoj, je pro nás těžší slyšet Boží hlas. Pavel řekl: „A ve vašem srdci ať vládne pokoj Kristův…“ (Koloským 3:15). Slovo vládnout znamená spravovat a mít pod kontrolou. Nenech se tedy přemoci úzkostí a panikou a namísto toho si zvol pokoj.