„… kdo věří, nemusí spěchat.“ Izajáš 28:16

Pokaždé, když se dostaneš do režimu spěchu, vysíláš svému tělu signál „stav ohrožení“. A tělo na to reaguje uvolněním stresových hormonů adrenalinu a kortizolu, které tě připravují na zvládnutí nebezpečí.
Tělo nedokáže odlišit fyzické ohrožení od nebezpečí ztráty zaměstnání nebo jiného druhu stresu a tlaku. Pouze ví, že je třeba jednat a že tě musí nabít energií, abys to zvládl. To je dobré, pokud jsi opravdu ve fyzickém ohrožení. Ale žít se svým tělem v neustálé pohotovosti je podobné, jako bez přestávky bojovat patnáct kol v nepřetržitém boxerském zápase. Dříve nebo později zaplatíš cenu v podobě srdečního onemocnění, vředů, zapomnětlivosti a mnoha jiných potíží. Jaký je na to lék? U-V-Z: uvědomění, víra, změna. Uvědom si, že neustále funguješ v režimu vysokých otáček, a to, co se děje pokaždé, když spěcháš. Zeptej se sám sebe: „Jak jsem tomu mohl zabránit?“ Věř, že Duch svatý ti dá vítězství, když ho požádáš a začneš měnit své chování. Udělej změnu, vědomě zpomal. Začni mluvit pomaleji, pohybuj se pomaleji. Spěch je cesta do záhuby. Spěch přidělává práci, způsobuje nehody a další věci, které ve výsledku vedou ke ztrátě času.
Nabízí se otázka: Čteš dnešní zamyšlení rychle? Pokud ano, je tu dnes pro tebe toto slovo: Zkus čtení věnovat dvojnásobek času, přemýšlej nad čteným textem a zeptej se Boha: „Co mi teď říkáš? Jaké změny chceš přinést do mého života? V čem chceš, abych se zlepšil?“ Bůh nespěchá, tak zpomal a slaď se s ním.