„Všechno má … svůj čas…“ Kazatel 3:1

Když ti Bůh dá vizi, buď připraven prolévat nad ní i slzy, protože každá vize má svou cenu. Cesta k triumfu vede přes zkoušky a testování, nikdo nemá volný vstup. Bůh ale zaslíbil sklizeň. „Ti, kdo v slzách sejí, s plesáním budou sklízet. S pláčem nyní chodí, kdo rozsévá, s plesáním však přijde, až ponese snopy“ (Žalm 126:5-6). Tento verš nás učí dvě věci:
1) Je čas pláče. To není omluva pro nečinnost ani pro postoj slabosti, který tě dovede k slzám nad tím, že život není fér a přináší těžkosti. Nehemjáš byl pohnut k slzám nad troskami Jeruzaléma. Pak ale vypracoval plán, sestavil tým a pustili se do obnovy. Co hýbe tebou? Pro co jsi nadšený?
2) Je čas sklizně. Všechno v životě má svůj důvod a svůj čas (viz Kazatel 3:1-8). Když pochopíš důvod a využiješ daný čas, bude pro tebe platit slovo: „Je jako strom zasazený u tekoucí vody, který dává své ovoce v pravý čas…“ (Žalm 1:3).
Všimni si slov „v pravý čas“. Ovoce nevyroste dříve, než nastane jeho čas. Proto musíš umět ve svém životě rozpoznat střídající se období a přizpůsobit se jim. Obzvláště to platí, když je čas sklizně. Musíš vědět, kdy je čas přestat plakat a začít sklízet, jinak přijdeš o svou úrodu. Zasévání je spojeno se slzami, sklizeň s radostí. Takže až ve tvém životě přijde nové období, sklízej svá pole s radostí. Zaplatil jsi, co bylo třeba, nyní je čas radovat se z toho, co ti Bůh zaslíbil.