„Nevzpomínejte na věci dřívější… Hle, činím něco docela nového…“ Izajáš 43:18-19

Legendární baseballista Satchel Paige řekl: „Neohlížej se. Něco by tě mohlo dohnat.“ Dobrá rada! Pavel to shrnul ve slovech: „Usilovně běžím, zapomínám na minulost a hledím kupředu, na to, co je přede mnou!“ (viz Filipským 3:12-13).
Spisovatelka Ellen Vaughnová napsala: „Aby se naše duchovní vitalita mohla opravdu rozproudit, potřebujeme zapomenout na následující:
Musíme zapomenout na své hříchy. Samozřejmě si je musíme pamatovat, abychom je mohli vyznat. Jakmile je však vyznáme, musíme je nechat být. Bůh na ně zapomíná. Je to, jako bychom zavolali do nebe a uslyšeli: ‚Neexistuje žádný záznam v rejstříku trestů.‘ Vyznané hříchy jsou vymazány, jako kdyby nikdy neexistovaly. Satan se nás bude snažit přimět, abychom žili s pocitem viny a strachu. Snaží se nás zavléct do temných komůrek paměti, kde nám bude na stěny mysli opakovaně promítat naše nejhorší hříchy. Musíme v tom mít jasno, jinak nepostřehneme, že jsme osvobozeni. Není to tak, že by odpuštění bylo skutečné pouze tehdy, když zažijeme jakousi ‚svatou ztrátu paměti‘. Nezáleží to na nás, je to Boží věc. A Písmo říká, že Bůh na naše hříchy nevzpomíná (viz Židům 8:12).
Musíme zapomenout na svou hanbu. Apoštol Pavel by mohl být prvním kandidátem na ostudu. Stál v čele těch, kteří obtěžovali, věznili, mučili a vraždili nevinné lidi. Boží milost je ale silnější než naše hanba. Můžeme na svou plíživou hanbu zapomenout, protože Ježíš ji vzal na sebe. Jeho smrt a vzkříšení ji zneškodnily! Opovrhl jí, porazil ji a zlomil. Nemusíme si ji znovu navlékat.“
Dnešní slovo pro tebe zní: „Nevzpomínejte na věci dřívější… Hle, činím něco docela nového…“ (Izajáš 43:18-19).