„… k jmění, byť i přibývalo, neupněte srdce.“ Žalm 62:11

Pojďme si to vyjasnit jednou provždy: Pokud ti Bůh může v otázce peněz důvěřovat, finančně ti požehná (viz 2. Korintským 9:6-11). Jeho požehnání však má jisté podmínky. Tady jsou čtyři, které musíš respektovat.
1) Nezkoušej si nárokovat zásluhy. Bůh řekl Izraelcům: „Neříkej si v srdci: ‚Tohoto blahobytu jsem se domohl svou silou a zdatností svých rukou.‘ Pamatuj na Hospodina, svého Boha, neboť k nabytí blahobytu ti dává sílu on… Jestliže však přesto … zapomeneš … vyhynete“ (5. Mojžíšova 8:17-19).
2) Nezapomínej na druhé. Bible říká: „Těm, kteří jsou bohatí v tomto věku, přikazuj, ať … (doufají) … v Boha, který nás štědře opatřuje vším, co potřebujeme; napomínej je, ať konají dobro a jsou bohatí v dobrých skutcích, štědří, dobročinní, a tak ať si střádají dobrý základ…“ (1. Timoteovi 6:17-19).
3) Nebuď domýšlivý. Jeremjáš nás napomíná: „Ať se moudrý nechlubí svou moudrostí, … svou bohatýrskou silou, … svým bohatstvím… ať se chlubí, že je prozíravý a zná mne; neboť já Hospodin prokazuji milosrdenství…“ (Jeremjáš 9:22-23).
4) Nedovol, aby cokoli zaujalo místo Boha: „… nedávej mi chudobu ani bohatství! Opatřuj mě chlebem podle mé potřeby, tak abych přesycen neselhal a neřekl: ‚Kdo je Hospodin?‘“ (Přísloví 30:8-9).
Pamatuj, že ti nic nepatří, jsi pouhým správcem Božího majetku a vykonavatelem jeho vůle. Je to úžasná zodpovědnost, takže se ujisti, že odvádíš dobrou práci.