„Stačí, když máš mou milost; vždyť v slabosti se projeví má síla.“ 2. Korintským 12:9

Kdo v Bibli měl podle tebe nejlepší manželství? Adam a Eva začali v ráji, a pak to šlo z kopce. Abraham lhal, když řekl, že Sára je jeho sestra, a pak oplodnil její služku Hagar. Izák a Rebeka spolu většinu svého manželství bojovali, protože on dával přednost Ezauovi a ona Jákobovi. Jákob měl děti se dvěma různými manželkami a jejich služkami. O Mojžíšově manželce víme jen to, že obřezala jejich syna a Mojžíše nazvala svým „ženichem zpečetěným krví“ (2. Mojžíšova 4:26). David byl jako manžel hrozný a Šalomoun byl ještě horší. Když bylo Jóbovi zle, manželka mu řekla: „Zlořeč Bohu a zemři“ (Jób 2:9).
V pohádkách bývá život těžký, dokud se neoženíš, pak žiješ šťastně až do smrti. V Bibli ale nevidíme žádný pár, který se vzal a žil šťastně až do smrti. Manželství nikoho nespasí, to dokáže jen Ježíš. Jak často sedí v církvích manželé v tiché agónii? Tváří se duchovně, ale nemají rádi intimitu. Možná u nich v rodině dochází ke zneužívání. Nebo je jejich mladá dcera těhotná, a oni nevědí, co mají dělat. Možná je jeden z nich skrytým alkoholikem. Nebo jim hrozí bankrot…
Často se lidem, kteří nejvíc potřebují pomoc, dostává pomoci nejméně, protože aby ji mohli přijmout, museli by sestoupit ze svého piedestalu. Co kdyby ale byli lidé v otázce manželství stejně pravdiví jako Bible? V Písmu je manželství místem, kde se vzájemně učíme, přijímáme Boží milost a společně rosteme v lásce.