„Tys to byl, kdo utvořil mé ledví, … podivuhodně jsem utvořen…“ Žalm 139:13-14

Aby vaše dítě prospívalo a znalo svou hodnotu, musí rozumět čtyřem věcem:
1) Jak ho vidí Bůh. Žalmista říká: „… jeho milosrdenství je věčné“ (Žalm 136:1). Toto poznání je základem duchovního rozvoje vašeho dítěte a jeho vztahu s Bohem.
2) Co k němu cítíš ty. Dej mu najevo, že i když ho kázníš, nikdy ho nezavrhneš.
3) Jak vnímá samo sebe. Nejnáročnější stránka dospívání souvisí s útokem na vlastní sebevědomí. Ten je v dnešní společnosti dospívajících téměř univerzální. Mladí lidé si obvykle připadají jako hlupáci a neúspěšní ještě předtím, než vůbec dostali šanci začít žít. Proto své dítě ujisti, že je teprve na začátku a má neuvěřitelný potenciál. „… v životě mé matky jsi mě utkal. … podivuhodně jsem utvořen…“ (Žalm 139:13-14). Pomoz mu objevit jeho Bohem dané dary a rozvíjet je. Ať jde o zájem o elektroniku, umění, hudbu nebo třeba chov králíků pro zábavu i zisk. Cokoli! Nejde tolik o to, co své dítě učíš, hlavní je, aby se naučilo něco, čím si může odpovědět, když se zdá, že se celý svět ptá: „Kdo jsi a v čem spočívá tvá hodnota?“ Dospívající, který na tyto otázky nemá odpověď, zůstává ve velmi zranitelném životním období bez ochrany. Rozvíjení a zdokonalování dovedností, díky nimž dokáže najít odpověď, tak může být jednou z nejcennějších věcí, které mu můžeš jako rodič poskytnout.
4) Co vůči němu cítí jeho vrstevníci. Pokud ho „berou“, je to dobře. I kdyby ho však nebrali, ale ty jsi udělal první tři věci správně, bude vaše dítě přesto prospívat.