„…aby se pravost vaší víry…prokázala k vaší chvále, slávě a cti…“ 1. Petrova 1:7

Když se podíváme na člověka, je nemožné říci, kolik má víry. Připodobni svou víru ke kyblíku s vodou; množství vody uvnitř zjistíš pouze tehdy, když do něj někdo vrazí. Stejně tak když do tebe vrazí život, vylije se z tebe to, čeho jsi plný. Možná jsi v posledních několika letech zažil finanční ránu: bum! Co se vylilo, strach, nebo víra? Možná, že jsi ty, nebo někdo z tvých milovaných, dostal špatnou zprávu od doktora a jdeš na testy: bum! Co vystříklo přes okraj? Děs z nejhoršího, nebo důvěra v to Boží nejlepší?
Lidé podle pohledu na tebe nemohou říci, kolik víry máš, ale mohou to říci, když ti naslouchají. V životě dochází k nárazům. Budeš zkoušen. A smyslem těch zkoušek není pouze odkrýt tvou víru, ale pročistit ji. Bůh tvou víru nezkouší kvůli tomu, aby zjistil, kolik jí máš, On to už ví. Ne, On ji zkouší, abys ty věděl – a začal ji posilovat. Zastav se a zamysli se nad tou nejtěžší věcí, která se teď děje ve tvém životě, a potom se zeptej sám sebe: „Posiluje nebo oslabuje tato situace mou víru?“
Bible říká: „…aby se pravost vaší víry, mnohem drahocennější než pomíjející zlato, jež přece též bývá zkoušeno ohněm, prokázala k vaší chvále, slávě a cti v den, kdy se zjeví Ježíš Kristus“ (1. Petrova 1:7).