„Když to víte, blaze vám, jestliže to také činíte.“ Jan 13:17

Čtení, přijímání, zkoumání, pamatování si Božího slova a rozjímání nad ním je důležité, ale musíme na Slovo také reagovat a jednat podle něj (viz Jakub 1:22). To je nejtěžší krok, protože satan s tebou bude bojovat. Můžeš být natolik zaměstnaný přípravami na příští nedělní shromáždění, že zapomeneš uvést do praxe to, co ses naučil na minulém. Ježíš řekl: „A tak každý, kdo slyší tato má slova a plní je, bude podoben rozvážnému muži, který postavil svůj dům na skále“ (Matouš 7:24). Bůh ti nepožehná proto, že znáš pravdu, ale proto, že ji poslechneš: „Když to víte, blaze vám, jestliže to také činíte“ (Jan 13:17).
Máme tendenci vyhýbat se osobní aplikaci, protože to je nejen těžké, ale v některých případech to je přímo bolestivé! Ježíš řekl: „… pravda vás učiní svobodnými“ (Jan 8:32), zpočátku ale může být nepohodlná. Boží slovo odhaluje naše motivy, vynáší na světlo naše nedostatky, kárá nás za náš hřích a požaduje změnu. Proto je dobré sdílet své osobní postřehy s druhými. Od jiných lidí se můžeme naučit pravdy, které bychom se sami nenaučili. Druzí lidé nám pomáhají zjistit, co nám schází, a soustředit se na to. Vedou nás k zodpovědnosti.
Jedním z nejlepších způsobů, jak se stát „činitelem slova“, je sepsat si akční plán. Měl by být osobní (musí se tě týkat), praktický (musí to být něco, čeho jsi schopen) a kontrolovatelný (musí obsahovat kritéria hodnocení a konečný termín). Jak řekl D. L. Moody: „Bible nám nebyla dána proto, abychom si rozšířili znalosti, ale proto, aby změnila náš život.“