„Nebudete jíst žádný tuk z býka ani z ovce a kozy.“ 3. Mojžíšova 7:23

Bůh varoval svůj lid před nebezpečím spojeným se zvířecím tukem. Jestli jsi závislý na smažených nebo tučných jídlech, věnuj pozornost tomuto místu: „Mluv k Izraelcům: Nebudete jíst žádný tuk z býka ani z ovce a kozy. Tuku zdechlého nebo rozsápaného zvířete se může užívat k různému účelu, ale jíst jej rozhodně nesmíte“ (3. Mojžíšova 7:22-24).
Tuky obsahující vícenenasycené masné kyseliny, které se nacházejí zejména v rostlinných potravinách a olejích, podporují zdravé stravování. V mnoha potravinách, které konzumujeme, jsou ale tuky obsahující nasycené nebo trans-masné kyseliny (např. kokosový, palmojádrový olej, máslo, sádlo) . Ty zvyšují hladinu cholesterolu v těle a představují značně rizikový faktor pro ischemickou chorobu srdeční, která vede k mozkové mrtvici a k infarktu. Podle jedné studie Pensylvánské univerzity mají souvislost i s rakovinou prostaty: „Čtvrtá nejběžnější příčina rakoviny u mužů může souviset s konzumací nasycených tuků.“
Bůh dal svému lidu také zákony týkající se hygieny: „Když trpící výtokem bude od svého výtoku čist … omyje se celý pramenitou vodou…“ (3. Mojžíšova 15:13). Ještě v osmnáctém století umíraly po porodu tři z deseti matek, ačkoli vypadaly zdravě. Proč? Protože tehdy lékaři běžně chodili z pitevny do porodnice, kde vyšetřovali nastávající matky, aniž by si umyli ruce. „Nemoc omladnic“ byla neznámá až do roku 1844, kdy vídeňský lékař Ignác Filip Semmelweis, nazývaný „spasitel matek“, zavedl mytí rukou ve vodě s chlorovým vápnem a úmrtnost na horečku omladnic klesla. Sečteno a podtrženo: Život podle zásad Písma ti zachová zdraví.