„To udělal nepřítel.” Matouš 13:28

Matouš 13:24-30 je podobenství, které otevírá oči. Ježíš nás varoval, že zatímco zaséváme obilí (Boží Slovo), nepřítel zasévá plevel (hřích). A děje se to na stejném poli. Proč?
1) Protože jsme usnuli. „Když všichni lidé spali, přišel jeho nepřítel, nasel plevel do pšenice a odešel” (Matouš 13:25). Probuďte se! Charismatické osobnosti a velké davy ještě nezaručují vyučování pravdy. Pavel varuje církev v Efezu: „Vím, že po mém odchodu přijdou mezi vás draví vlci, kteří nebudou šetřit stádo” (Skutky 20:29).
2) Protože zasévači vypadají podobně a vydávají podobné zvuky. Kdo jsou ti lidé, kteří zasévají špatné semeno? Pavel odpovídá: „I mezi vámi samými povstanou lidé, kteří povedou scestné řeči, aby strhli učedníky na svou stranu” (Skutky 20:30). Všimněte si, oni začali dobře, ale pokračovali špatně. Zeptáte se: „Máme vytrhat ten plevel?” Ne. Ježíš řekl: „Ne, protože při trhání plevele byste vyrvali z kořenů i pšenici. Nechte, ať spolu roste obojí až do žně; a v čas žně řeknu žencům: Seberte nejprve plevel a svažte jej do otýpek k spálení, ale pšenici shromážděte do mé stodoly” (Matouš 13:29-30). Dnes můžete slyšet mnoho „hlasů” a potřebujete je rozlišit podle ducha, který v nich působí. Myslíte, že to není velká věc? Odchýlení o jeden stupeň může vypadat neškodně, ale když zůstanete na té dráze, skončíte daleko od místa, kde vás Bůh chce mít, a pak si uvědomíte, že „to udělal nepřítel”. Chraňte sami sebe tak, že budete žít podle Božího Slova, zůstávejte naplnění Duchem svatým, který vás „bude uvádět do veškeré pravdy” (Jan 16:13) a obklopujte se těmi, kteří mají „stejně vzácnou víru” (2. Petrova 1:1).