„Nebuď ve svých očích moudrý…” Přísloví 3:7

Abyste překonali svou pýchu, musíte:
1) Uvědomit si svou pýchu. Benjamin Franklin poznamenal: „Není tak obtížné podrobit si kteroukoliv naši touhu až na pýchu. Dokonce, kdybych se domníval, že jsem ji zcela překonal, byl bych pravděpodobně pyšný na svou pokoru.” V knize Nepostradatelný člověk Saxon White Kessinger píše: „Někdy, když si myslíte, že váš odchod by zanechal jámu, která snad ani nejde zaplnit, pak pouze poslouchejte tyto jednoduché instrukce a uvidíte, jak raní vaši duši. Vezměte kbelík a naplňte ho vodou, vložte do něj svou ruku až po zápěstí, vytáhněte ji a to vše, co zůstalo, je míra toho, jak budete postrádáni.” Je to možná kruté, když si uvědomíte, jak rychle jáma, kterou si myslíme, že zanecháváme, zmizí, nebo je zaplněna druhými.
2) Vyjadřovat často vděčnost. Pavel píše: „Za všech okolností děkujte…” (1.Tesalonickým 5:18). Oprah Winfrey navrhuje: „Zaveďte si deník vděčnosti. Každý večer napište pět věcí, které se vám staly toho dne a jste za ně vděční. Změní to váš život. Když se soustředíte na to, co nemáte, nikdy nebudete mít dost. Pokud se zaměříte na to, co máte, vždycky uvidíte, že vesmír je bohatý a že vy budete mít více.” Sobečtí lidé si nemyslí, že dostávají to, co si zaslouží. Neustálé vyjadřování vděčnosti pomáhá zlomit takovou pýchu.
3) Naučit se sami sobě smát. Čínské přísloví říká: „Blahoslavení jsou ti, kdo se smějí sami sobě, protože ti se nikdy nepřestanou bavit.” Lidé, kteří mají problém s pýchou, se málokdy smějí sami sobě. Když si děláte legraci sami ze sebe, ukazuje to, že pýcha není váš problém a pokud je, pak je to něco, s čím jste odhodláni jednat!