„Zahojím a vyléčím tvé rány.“  Jeremiáš 30:17

Neexistují žádná bezbolestná, zaručená řešení. Uzdravení vztahu vyžaduje společné úsilí i určité riziko. Musím věřit tomu, že mi nakonec odpustíš a překonáš to, jak jsem ti ublížil. A ty musíš věřit tomu, že se opravdu chci změnit. Uzdravení zraněného vztahu je práce pro dvě osoby. Tvým úkolem je pracovat na tom, abys mi znovu důvěřoval/a a mým je dokázat ti, že se mi dá věřit. Když to tak budeme dělat, zveme druhého ke spolupráci, povzbuzujeme jeden druhého a zkracujeme vzdálenost, která nás odděluje. Fungující vztah vyžaduje rozhodnutí vidět skutečné, pozitivní možnosti a to, aby je obě strany vzaly vážně.
Pokud je to vaše zrada, jež způsobila zranění, můžete si usnadnit svůj úkol tím, že budete „vykazatelnějším“. Když dobrovolně umožníte svému partnerovi, aby měl přehled o tom, co během dne děláte, bez toho, aby vás musel zpovídat, stáváte se „z toho špatného“ plnoprávným členem týmu. Společně se držíte herního plánu, tak, abyste oba vyhráli. Dobrovolným souhlasem s dohledem také odstraníte znechucení, které vzniká, když jeden z partnerů cítí, že ho druhý příliš kontroluje. Jinými slovy, ušetří to druhé straně špinavou práci stále vás sledovat a vy se vyhnete ponižujícímu pocitu, že jste pořád pod drobnohledem.
Na druhou stranu, pokud jste tím, komu bylo ublíženo, můžete svému partneru ulehčit úkol tak, že mu dáte najevo, že si vašeho vztahu vážíte a záleží vám na něm. Řekněte mu, že si ceníte jeho snahy. Když se uzdravení vztahu stane hlavním cílem obou partnerů a zapojíte do něho Boha, který řekl: „Zahojím a vyléčím tvé rány“, tak se to stane!