„Jako Pán odpustil vám, odpouštějte i vy.“  Koloským 3:13

V komediálním programu si Joe stěžuje Jerrymu na dráždivý návyk společného přítele, který strká prstem do hrudníku lidem, když s nimi mluví. Potom Joe ukazuje Jerrymu malou ampulku vysoce výbušného nitroglycerinu připevněného na provázek a vysvětluje: „Toto bude na mém krku, bude to viset na místě, kam strká svůj prst. Až to příště udělá, draze zaplatí!“ A také draze zaplatí Joe! Protože oko za oko se stane krkem za krk, práce za práci a pověst za pověst! Pavel říká: „Jako Pán odpustil vám, odpouštějte i vy.“ Dostaňte se z toho dříve, než se to změní v nenávist! Moravští misionáři hledali v eskymáckém jazyce slovo pro odpuštění. Tehdy objevili issumagijoujungnainermik, čtyřiadvacetipísmenný jazykolam, který doslova znamená „nebýt už schopen na to někdy myslet“. Skutečné odpuštění znamená posunout se dopředu a odmítnout myslet na to, co se stalo.
Je snadné odpustit provinilci, který vám jednou přeruší spojení v dopravě, ale provinilci, kteří to opakují, jako Saul, který neustále pronásledoval a ohrožoval Davida, musí být předáni Bohu. Nemusíte schvalovat jejich chování, avšak ani předstírat, že se nic nestalo. Buďte milosrdní, ale udržujte odstup. David se po konfrontaci se Saulem rozhodl, že ho nepozve na večeři. Bible říká: „Saul se pak odebral do svého domu a David se svými muži vystoupil do skalní skrýše“
(1. Samuelova 24:22). Můžete odpustit provinilci, aniž byste usilovali o blízký vztah s ním. Pavel píše: „Prosím vás, bratři, abyste si dali pozor na ty, kdo působí roztržky a chtěli by vás svést od učení, které jste přijali. Vyhýbejte se jim“ (Římanům 16:17). Odpuštění není bláznovství; pouze to znamená vidět provinilce Božíma očima.