„Kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese hojné ovoce.“  Jan 15:5

Ježíš řekl: „Já jsem vinný kmen, vy jste ratolesti; kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese hojné ovoce; neboť beze mne nemůžete činit nic.“ Jako větve neseme ovoce, ale životodárná podstata k tomu potřebná k nám proudí z vinného kmene. Pokaždé, když se pokoušíme nést své vlastní ovoce, je to voskové ovoce.
Když někdo řekne: „Nemiluji svou manželku nebo svého manžela,“ tak o to nejde. Jde
o to, jestli Kristus může milovat tvou manželku nebo manžela skrze tebe? Ta odpověď je „ano“, protože láska je ovoce, které je v tobě tvořeno Duchem Svatým (Galatským 5:22). Takže otázka je, jestli jsi ochoten dovolit Kristově lásce, aby proudila skrze tebe?
Zůstávání v Kristu je další název pro důvěrnost s Kristem. On chce vyjádřit svůj život skrze tebe, což se děje skrze tvoje spojení s Ním. Pokud je tvůj modlitební život pouze záležitostí vystřelení příležitostného SOS v naléhavém případě, pak ti chybí tato důvěrnost. Pokud ráno trávíš svůj čas s Bohem jenom proto, abys to mohl „dát z cesty a pokračovat ve svém dni“, pak nerozumíš pojmu „zůstávání“.
Po letech kouření se jedna paní rozhodla skoncovat s tímto návykem. Vyzkoušela všechny odvykací výrobky na trhu, ale nic nefungovalo. Nakonec se rozhodla, že místo soustředění se na všechny ty věci, které se pokoušela dělat, aby přestala kouřit, se zaměří na zůstávání v Boží přítomnosti a skutečné poznávání Boha. Během 30 dní přestala kouřit; díky síle vinného kmene. Takže to slovo pro dnešní den je „zůstávej“.