„Vždyť ani nevíme, jak a za co se modlit, ale sám Duch Svatý se za nás přimlouvá nevyslovitelným lkáním.“     Římanům 8:26

Když jedete do cizí země, můžete se cítit nejistě a trochu ztracení, protože neumíte mluvit jejím jazykem. Všechno je odlišné od toho, na co jste zvyklí.
Jazykem duchovního světa je modlitba a protože duchovní svět je zdrojem naší síly, vítězství, pokoje, radosti a všeho ostatního, co potřebujeme, je důležité, abychom se jím naučili mluvit. Dobrou zprávou je, že máme dokonalého učitele a tlumočníka; samotného Ducha Svatého. Jedním z Jeho úkolů je učit nás jazyku modlitby a vést nás, když přijde na oslovení Boha, a On je dobrý ve své práci! Bible říká, že Duch Svatý může vykládat naše modlitby Bohu dokonce i když nevíme, co říct. „Když nevíme, jak a za co se modlit, nevadí to. On se modlí v nás a za nás, tvoří modlitbu z našich vzdechů beze slov, z našeho bolestivého sténání“ (Římanům 8:26, přel. z angl.). Není to úžasné?
Modlitba je spojením mezi fyzickým a duchovním světem; a protože duchovní svět vládne fyzickému, získání spojení se světem nahoře ovlivňuje naše působení ve světě dole. Protože modlitba je záležitostí vztahu, Duch Svatý bude spojovat Boží srdce s naším tak, že ho spojí s naším lidským duchem tak, abychom slyšeli Boha mluvit k nám v nejhlubší části naší bytosti. Proto modlitba nemůže být uspěchaná. Proto je tak důležité udělat si čas na rozjímání a tichý čas před Bohem. To umožňuje Duchu Svatému sdílet Boží myšlenky s námi, takže začneme přemýšlet Jeho způsobem. Není to vzácné?