„Jsi-li moudrý, k svému prospěchu jsi moudrý.“ Přísloví 9:12

K tomu, abys projevil ten druh zodpovědnosti, který tě činí úspěšným v životě, potřebuješ:
1) Uvědomit si, že získání úspěchu znamená praktikovat sebedisciplínu. Pokaždé, když se zastavíš a neuděláš to, co bys neměl, a začneš dělat to, co bys měl, zvyšuješ svou schopnost zodpovědnosti a zvětšuješ odměnu, kterou to přináší.
2) Dokončit to, co začneš. Existují dva druhy lidí: ti, kteří věci dokončí, a ti, kteří je možná dokončí. Zodpovědní lidé dotáhnou věci do konce. A tak je ostatní hodnotí.
3) Neočekávat, že druzí to udělají za tebe. Pavel píše: „Každý bude zodpovídat sám za sebe“ (Galatským 6:5). Když vrchní soudce Alexander M. Saunders oslovil studenty na Univerzitě Jižní Karolíny, řekl: „Když je zodpovědnost předána do vašich rukou, nevede to k předpokladu, že někdo jiný ponese ta hlavní břemena, že někdo jiný ukáže na klíčová přesvědčení, že někdo jiný bude kandidovat do úřadu, pečovat o chudé, navštěvovat nemocné, chránit občanská práva, prosazovat právo, předávat hodnoty a bránit svobodu. To, čeho si nevážíte, nebude oceněno, to, na co si nevzpomenete, nebude vzpomenuto, to, co nezměníte, nebude změněno, to, co neuděláte, nebude uděláno. Vy můžete, když budete chtít, vytvořit společnost, jejíž vůdcové…budou méně posedlí touhou po penězích. Nejde o to, co dělat, jde o ochotu to udělat.“
Občas nepřevezmeme zodpovědnost, protože si myslíme, že ti druzí jsou schopnější. Ne, ti, kteří mění životy, jsou ti, kteří to dělají ne proto, že jsou nejschopnější, ale jednoduše proto, že se rozhodli to zkusit. A navíc: Bůh si nepovolává ty schopné, ale uschopňuje povolané!