„Nynější víra je podstatou věcí, v které doufáme.“ Židům 11:1 (přel. z angl.)

Všimněte si slov „nynější víra“. Díky Bohu za víru našich otců a za zkušenosti víry z naší vlastní minulosti. Ale abys mohl dělat to, k čemu tě Bůh povolává dnes, k tomu potřebuješ „nynější víru“. Ježíš řekl: „Amen, pravím vám, budete-li mít víru jako zrnko hořčice, řeknete této hoře: „Přejdi odtud tam,“ a přejde“ (Matouš 17:20). Babiččina víra možná posunula její horu, ale je zapotřebí tvojí víry, abys posunul „tuto horu“. My všichni máme „tuto horu“ ve svém životě a Bůh je ochoten ji posunout. Tak v čem je problém? V nedůvěře. I když Kristus dal svým učedníkům autoritu uzdravovat nemocné, neměli moc pomoci chlapci posedlému démony. Proto požádali Ježíše: „Proč jsme z něj nemohli vyhnat ty duchy?“ (Matouš 17:19, přel. z angl.). Všimněte si, co je Ježíš toho dne naučil:
1) Začni malými věcmi, nebo nezačneš vůbec. Víra velikosti hořčičného semene, stejně jako je to u všech semen, vyroste v něco většího. Prostě začni tam, kde jsi; věř Bohu v obyčejných, každodenních věcech. A až On poctí tvou víru, uvědom si to, poděkuj mu za to a stavěj na tom.
2) Střež svá ústa! „Amen, pravím vám, budete-li mít víru jako zrnko hořčice, řeknete této hoře: „Přejdi odtud tam,“ a přejde“. Tvoje slova uvolňují životodárnou sílu, která je ve tvé víře; proto naprav a kontroluj to, co vychází z tvých úst. Dej si pozor na to, aby to bylo v souladu s Písmem.
3) Někdy potřebuješ trochu modliteb navíc. Některé hory potřebují trochu modliteb navíc, nebo v případě tohoto chlapce moc, která přichází skrze půst. Ale pokud jsi ochoten splnit Boží podmínky, uvidíš, jak se posunují hory v tvém životě.