„Vyhni se hněvu, zanech zášti…” Žalm 37:8

Není radno být pyšný na špatný temperament, ale raději se za něj modlit. Když otevřete poklop, odhalíte obsah. A kdo z nás to někdy neudělal a pak toho nelitoval? Bible říká, že přestat se ovládat „vede ke škodě”, protože Bůh věděl, že se budeme muset vypořádat s věcmi jako jsou:
1) Stres. Snažit se napěchovat spoustu věcí do příliš krátkého času, to vede k přepínání! Jako houslové struny, které se napnou až moc, nakonec prasknou a vy pak budete cítit vinu, protože nejste dost „duchovní”. „Uvědomte si svou kapacitu” (Římanům 12:3-4, přel. z angl.). V životě se „vždycky něco semele”, tak na to myslete a nechte si čas i na neočekávané situace.
2) Frustrace. Tu můžeme definovat jako „něco nebo někoho, kdo vás vždycky rozčílí.” Příběh, který se nedávno stal, mluví o chlapíkovi, který jel na svém horském kole na lov. Když se kolo porouchalo, rozstřílel ho na kusy. Šílené! Nedává to smysl. Ale jak Robert Green Ingersoll řekl: „Hněv je jako vítr, který sfoukne plamen lampy mysli.”
3) Pocit potlačení našich práv. Když máte hlavu plnou hněvu, zamlží to váš úsudek. Protože pokud jediný nástroj, který máte, je kladivo, pak každý problém bude vypadat jako hřebík. Jde o to, že nejde vždycky jenom o vás! To platí především v manželství. Ježíš řekl, že abychom mohli něco dostat, musíme se napřed naučit dávat (Marek 9:35).
4) Věci, které zpochybňují vaše hodnoty. Někdy „čeho je moc, toho je příliš,” a musíte se ozvat. Když se Ježíš v chrámu rozzlobil, bylo to kvůli nečestným praktikám zneužívajícím lidi. V tom případě platí, že: „Je to pro vás špatné, pokud víte, co se má správně udělat a neuděláte to” (Jakub 4:17, přel. z angl.).