„Bůh je naše útočiště a síla…” Žalm 46:1

Žijeme ve ztrápeném světě. Tragédie 11. září; přírodní katastrofy jako hurikán Katrina, tsunami, války, finanční krize, měnící se ceny benzínu a další věci posilují kořeny naší úzkosti. Každý večer čekáme invazi médií, která nám toto všechno přináší až do bytu v reálném čase a vystavují nás novému fenoménu, kterému se říká „únava slitování”. Moderní psychiatrie popisuje bezmoc, stres, zranitelnost a deprese, které prožíváme, když to všechno sledujeme. A zajímá nás: „Co když budeme příštím terčem teroristů my, nebo nás smete přírodní živel? Kdo nás ochrání?”
Těm, co jsou bázlivého srdce, říká Bible tři věci:
1) „Bůh je naše útočiště a síla, pomoc vždycky příhodná.” Poznámky Nové americké Bible vyjadřují tuto poslední frázi takto: „Vždycky ochotný pomoci, když jsme v úzkých.” No – není to skvělé? Když jste přitlačeni do kouta, Bůh je vám k dispozici, aby pomohl. Všimněte si, neříká se tu, že Bůh vám pomůže příležitostně nebo trošku. Ne, On vám pomůže hojně a vždycky. Co byste chtěli víc?
2) „Proto se nebudeme bát” (Žalm 46:2). Nemusíte panikařit, nemusíte mluvit o porážce, ani podléhat zoufalství. Jeden skladatel písní píše: „Je tak blízko, že stačí jen zmínit Jeho jméno.” Prostě v modlitbě vydechněte Jeho jméno a On hned bude s vámi.
3) „Proto se nebudu bát, i kdyby se země propadla” (Žalm 46:3). Když všechno, o čem jste si kdy mysleli, že je stabilní a jisté, si najednou zoufá a třese se v beznaději, pak budete tam, kde jste byli vždycky; v silné a milující Boží ruce; v ruce toho, kdo je nám „vždycky ochotný pomoci, když jsme v úzkých.”