„…nebuďte jako pokrytci…“ Matouš 6:5

Ježíš je ta jediná osoba v Novém Zákoně, která použila slovo „pokrytec“. A možná existuje důvod. Archeologové objevili město, které se jmenovalo Sepphoris, postavené Herodem Velikým, v době, kdy byl Ježíš chlapec. Mohl bys to město vidět z kopce, na kterém se nalézalo Jeho domovské město Nazaret. Byl v něm umístěn obrovský amfiteátr. Herci, kteří tam hráli, byli nazýváni hypokraté. Měli na sobě masky, takže obecenstvo mohlo poznat různé charaktery, které měly být zahrány. Na konci představení si sundali masky a obecenstvo jim provolávalo slávu a tleskalo. Takže praktikování pokrytectví znamená nosit masku určenou k tomu, abychom udělali dobrý dojem nebo podvedli druhé.
Ježíš mluví o třech specifických oblastech, ve kterých máme sklon uplatňovat pokrytectví:
1) Dávání. „Když ty prokazuješ dobrodiní, nechtěj budit pozornost, jak to činí pokrytci…aby došli slávy u lidí“ (Matouš 6:2).
2) Modlitba. „Když ty se modlíš, vejdi do svého pokojíku, zavři za sebou dveře a modli se ke svému Otci, který zůstává skryt; a tvůj Otec, který vidí, co je skryto, ti odplatí“ (Matouš 6:6).
3) Souzení. „Neboť jakým soudem soudíte, takovým budete souzeni, a jakou měrou měříte, takovou Bůh naměří vám…jak to, že říkáš svému bratru: „Dovol, ať ti vyjmu třísku z oka“ – a hle, trám ve tvém vlastním oku! Pokrytče, nejprve vyjmi ze svého oka trám, a pak teprve prohlédneš, abys mohl vyjmout třísku z oka svého bratra“ (Matouš 7:2-5).
Takže slovo pro tebe dnes je – nebuď pokrytec!